mandag den 10. februar 2014

Thors Spegepølse (Vegansk)Jeg har længe ledt efter noget vegansk pålæg som var fast i konsistensen, (som jeg kunne lave selv!) og gerne biligt. Da jeg ikke kunne finde noget der tilfredsstillede mig så blev jeg jo nødt til at lave det selv. Jeg havde fundet på røde pølser for ikke så længe siden, og jeg tænkte om man ikke kunne bruge samme koncept til at lave spegepølse. (Det er derfor at de minder så meget om hinanden)

Det kunne man, og nøj hvor jeg er vild med det, jeg har allerede lavet 4 stk. og spist dem allesammen. Faktisk ville jeg vente med at dele denne opskrift da jeg har haft mange opskifter med rødbeder på det sidste og jeg lige har uploadet de røde pølser, men jeg føler at jeg snyder jer for denne mulighed =)

Så her er Thors Spegepølse =)

(obs! Jeg har fået at vide af en veninde at jeg skal informere jer om at selvom man kan lave denne opskridt uden, så er det MEGET nemmere med en foodprocessor/minihakker. Hvis man først begynder at hakke rødbede og knoldselleri i hånden så kommer det til at tage laaaang tid! Consider yourselves warned. =)


Ingredienser:
 • 1 stor rødbede
 • 1 løg
 • ca. ½ knoldselleri
 • 6 gerne flere fed hvidløg
 • 1 spsk. oliven olie
 • 1 bouillion terning 
 • 2 tsk. salt
 • 2 tsk peber
 • 2 tsk. balsamico
 • 1 spsk oliven olie
 • 1 tsk. brun farin

 • 2+ dl havregryn
 • 2+ dl mel

 • 4 ark rispapir
 • Salt
Fremgangsmåde:

1 Kom rødbede, løg, knoldselleri og hvidløg i en foodprocessor og kør indtil det er hakket i små stykker. Varm en gryde på medium-høj varme, kom oliven olie i når den er varm og kom de hakkede ingredienser i. Smuldr bouillonterningen i. Lad det "svede af" i 10 min. (ca.), rør rundt i det indimellem.


2. Overfør det til en skål og lad det køle lidt af. Tilsæt salt, peber, balsamico, oliven olie og brun farin og rør det sammen. Kom 2 dl. mel og 2 dl. havregryn i og rør det sammen. Tilsæt mere mel og havregryn indtil du har en fars der er lidt på den fugtige side.


3. Kom koldt vand i en pande og læg et ark rispapir i. Når det er helt blødt så tag det op og sprede det ud på et skærebræt og drys lidt salt over.

Ja, der ligger et stykke rispapir =)

4. Tag 1/4 af farsen og form det til en tyk pølse, (en spegepølse form). Læg det på rispapiret et stykke fra kanten og rul det sammen så stramt du kan.


5. Tag et stykke husfilm, læg spegepølsen på, rul sammen og sno enderne (som et karamel papir) helt stramt indtil du ikke kan sno dem mere. Gør det samme med de sidste 3 dele af farsen, eksperimenter evt. med forskellige tykkelser.


6. Stil det i køleskabet i minimum 1 time, men meget gerne længere (nogle af mine lå der natten over). Tag dem ud, rul forsigtigt filmen af. Nu skulle rispapiret gerne være blevet rødt og sidde helt tæt omkring, ja nærmest være fusioneret med, spegepølsen.

7. Læg et stykke bagepapir (hvis man har noget slip-let bagepapir eller en silikone måtte så brug det/den) på en bageplade, og bag pølserne i ovnen v. 200 gr. indtil svagt gyldne på overfladen, ca.20 min.

8. Tag dem ud af ovnen og fjern dem forsigtigt fra bagepapiret, rispapiret vil sandsynligvis sidde fast, så prøv at miste så lidt som muligt.

(Se her, tsk. intet bagepapir, og den har fået for meget, hvem er den amatør der har lavet det? Hvad siger du, var det mig? Nå.. eh.. man skal jo lige finde ud af hvad der virker bedst, det var første gang jeg lavede det! Anden gang fik den mindre tid og smagte meget bedre desværre fik jeg intet billede af det, men giv den mindre.)


9. Lad dem køle helt af før du skærer din første skive hjemmelavet spegepølse =)

10. Smager godt med ketchup og ristede løg, eller smør og purløg.


Her ser vi spegepølsen sammen med 3 af sine venner, tapanade, vegansk leverpostej og vegansk nutella, sjældent har man set et mere appetitligt syn =)


3 kommentarer:

 1. Kan man bruge andet end knoldselleri?

  SvarSlet
 2. Ja. Jeg hyggede i køkkenet her forleden, hvor jeg lavede den lækre spegespølse. Her var jeg i et lystigt humør, så jeg brugte faktisk porre. Hmm, En smagssag mere end noget andet. Held og lykke

  SvarSlet