tirsdag den 19. november 2013

Blomkål creme (aka absurd god creme sauce) (vegansk)


En creme sauce baseret på (...drum roll...) Blomkål(!).

Jeg fandt denne opskrift og personen der skrev om den omtalte den som om det var den bedste ting i verden.Jeg var ret skeptisk, blomkål smager godt ja, men ligefrem fantastisk!? men entusiasmen smittede og jeg blev nødt til at prøve den, og omg! den smager godt, rigtig godt. Det er en af de opskrifter der smager så godt at man føler sig snydt fordi man ikke har hørt om den noget før. Jeg ved ikke hvordan der kommer så meget smag i men jeg elskede den allerede efter første gang =)

Man kan bruge det til rigtig mange ting, en cremet pasta ret... til lasagne i stedet for bechamel sauce... sammen med ris... og meget andet. (forvent mange opskrifter med denne sauce i fremtiden : p )

Jeg har indtil videre selv brugt den i følgende retter:
     -Pandekager med fyld - som en ostesauce
     -Tarteletter - til at gøre den mere cremet
     -"Fløde"stuvede kartofler - som substitut for flødesaucen
     -Tærte i stedet for æggemasse
     - Lasagne som bechamel sauce

(Man kan undlade hvidløgene helt hvis man ikke er glad for dem eller hvis de ikke passer i retten)

Man får ca. 1 L ud af disse ingredienser

(for en anden rigtig god blomkålsret tjek veganske hot wings)

Ingredienser:
  • 1,5 L vand
  • 1,5 grøntsagsboullion
  • ½ stort blomkålshovede - i florets (blomster eller hvad de nu hedder på dansk)
  • 2 spsk. oliven olie
  • 2-4 fed hvidløg - fint hakket
  • 1 tsk. salt
  • ½ tsk. peber
  • 1,5 dl plantemælk (jeg brugte rismælk)
  • 2,5 dl af vandet som blomkålen koger i
Fremgangsmåde:

1: Bring 1,5 L vand i kog i en gryde. Tilsæt bouillonen og blomkålen og kog indtil helt møre (ca. 7-10 min.)

2: Imens det koger så varmer man olien op i en non-stick pande på medium-lav varme.

3: Når olien er varm kommer man hvidløget på og steger det under omrøring indtil helt mørt, (ca. 4 min). PAS PÅ at det ikke bliver brunt, da det så bliver bittert!


4: Når blomkålen og hvidløget er klart tager man dem af varmen. (Hæld ikke vandet fra blomkålen)

5: Kom blomkålsstykkerne i en blender med en hulske og kom 2,5 dl. af blomkålsvandet med i. Kom hvidløget i, tilsæt salt, peber og mælk.


6: Blend grundigt indtil alt helt cremet, tilsæt evt. mere vand eller mælk indtil man er tilfreds med konsistensen. Smag til med salt, peber. (den smager himmelsk ikke?)


7: Brug som substitut for hvide saucer.


ca 1 L

(Inspiration: http://pinchofyum.com/creamy-cauliflower-sauce )

3 kommentarer:

  1. En utrolig lækker sovs, tusind tak for inspirationen!

    SvarSlet
  2. Hvad spiser man til den absurde gode sovs? :-)

    SvarSlet
  3. Tak Christian =)

    Hej Simone.

    Jeg tror faktisk aldrig jeg har spist den "as is" jeg bruger den altid som ingrediens til andre ting. fx. persille sovs, ostesauce, at gøre en hvid sovs mere cremet o.lign.

    =)

    SvarSlet